BambooXLZakelijk

BambooXSParticulier

bamboeplafond.nl

F.A.Q.

Wij hebben getracht onderstaand een aantal veel voorkomende vragen direct te beantwoorden zodat u ons niet hoeft te bellen of te mailen voor de antwoorden. Mist u hierin nog iets? Laat het ons graag weten dan kunnen wij beoordelen om eventueel deze vraag toe te voegen in onderstaande lijst.

Is bamboe een houtsoort?
Nee bamboe is een grassoort ofwel graminae wat verhout in een tijdsbestek van 5 tot 6 jaar. Qua samenstelling en eigenschappen kun je bamboe echter wel het best vergelijken met houtachtigen.
Waarom zou ik voor bamboe kiezen?

Voornamelijk vanwege 1 of meer van de volgende 4 punten, nl:

 • bamboe is mooi.
 • bamboe is “iets anders” dan de “ge-eikte” materialen
 • bamboe is functioneel. Heel hard, stabiel, hoge flexibiliteit, hoge drukbelasting,
 • bamboe is duurzaam, je draag bij aan een beter milieu. Ecologisch verantwoord, milieuvriendelijk
Waarom is bamboe zo duurzaam?

Bijvoorbeeld vanwege de onderstaande argumenten

 • Onze producten van bamboe hebben een langere levensduur dan de tijd die nodig is om bamboe te laten groeien en er een product van te maken.
 • Bamboe is een gras, geen boom wordt gekapt; 100% Treefree
 • Bamboe groeit heel snel
 • Bamboe levert een hoge output per m3 land. (veel stammen per m3 en kleine tussenafstand tussen de stammen)
 • Bamboe is bij toepassing in Nederland CO2-neutraal volgens een studie van TU Delft. Het transport uit Azie, water- en energiegebruik zijn in deze studie inbegrepen.
Kun je bamboe plafonds overal gebruiken?
Ja, de zogeheten grill of light line  laten zich eenvoudig verwerken.
Welke eisen worden er gesteld aan bamboe plafonds in utiliteitsbouw / openbare gebouwen volgens het bouwbesluit?
 • brandweerstand: NEN-EN13501-2
 • brandvoortplanting NEN-EN13501-1
 • mechanische sterkte qua belasting, stabiliteit en stijfheid NEN-EN1991-1-1

In vluchtroutes moet het plafond ten minste 30 minuten brandwerend zijn eer deze bezwijkt, in die gevallen dat de vluchtroute en de ruimte onder de trap zich in verschillende brandcompartimenten bevinden. Bamboe moet minimaal voldoen aan klasse DflS1. CWFT volgens productnorm: bamboe voldoet gezien haar soortelijk gewicht aan deze gestelde eis.

Is BAMBOOXL leverbaar met FSC certificaat?
Ja bamboe plafonds zijn op aanvraag leverbaar met FSC certificaat op bamboe. Verder volgen wij ook de richtlijnen volgens de Bamboe beoordelings richtlijn en eisen volgens het bouwbesluit 2012.
Zijn er verschillende type bamboe  plafonds voor allerlei type ruimten?
Ja, in de basis kiest u voor een gefineerd plafond of een massief plafond. het maakt niet uit wat voor type trap u heeft, bamboe kan op elke trap worden toegepast. De meest voorkomende trappen zijn de rechte steekrappen, kwartslag of dubbelkwarttrappen, spiltrappen en wenteltrappen.
Kunnen bamboe plafonds bamboe ook met ruwe bamboe stammen worden bekleed?
Ja, maar holle stammen kunnen snel inscheuren als gevolg van Krimpen en zwelling. BAMBOOXL heeft hiertoe.een speciaal plafond ontwikkeld waarbij de uitstraling gewaarborgd blijft. De ophanging hiervan vind plaats via noniushangers of snelhangers.
Mijn ruimte  is niet standaard rechthoekig of vierkant. kan bamboe hierin toch een oplossing bieden?
Jazeker, onze standaard afmeting plafonds wordt altijd gecombineerd met zogeheten paspanelen om de ruimte volledig van bamboe te voorzien. Ook voor speciale plafonds engineert ons team graag met u mee en kunnen wij opmaat voor u een oplossing bedenken.
Kan ik zelf bamboe plafond tegels  plaatsen of is dit voorbehouden aan professionele vakmensen?
Bamboe grill is zo ontwikkeld dat bij bestaande T24 profielen eenvoudig de mineraal tegel vervangen kan worden voor bamboe. U ontvangt hiervoor van ons een juiste montagehandleiding. U bent dan zelf verantwoordelijk voor het eindresultaat. De professional daarentegen is veelal vakkundiger op dit gebied en zal sneller het plafond kunnen bekleden. Verantwoordelijkheid ligt dan in zijn/haar handen.  Indien u een bamboe plafond wilt laten installeren kunnen wij u in kontakt brengen met gerenommeerde afbouwers.
Hoe onderhoud ik een bamboe plafond?

Afhankelijk van de gekozen afwerking. Stof afnemen met een wisser of stofdoek evt tegels afnemen met een  lichtvochtige dweil en afhankelijk van afwerking:

 • Kleine beschadigingen in de lak via reparatiestift en aanvullend een polish camoufleren.
 • Grote zichtbare schade, vervangen panelen.
Wat zijn de voor- en nadelen van bamboe?

Voordelen:

 • De tekening van het bamboe versterkt de ruimtelijkheid. Een ruimte kan groter, langer, breder of hoger ogen bij toepassing van het juiste bamboe.
 • Bamboe heeft een ‘woodlook’ uitstraling. In bepaalde gevallen herkent men het karakteristieke van het echte bamboe; in andere gevallen heeft bamboe het uiterlijk van hout en zou het omschreven kunnen worden als 1 van de vele hardhoutsoorten qua uiterlijk en tekening. Bamboe is wel duurzaam.
 • Bamboe is net als andere houtachtige materialen een sfeermaker in het interieur. Het geeft een ruimte  een ‘warme’ huiselijke uitstraling ten opzichte van bijvoorbeeld uitsluitend mineraal strekmetaal toe te passen in het plafond. Overigens ontstaat door de combinatie en afwisseling met deze materialen ook een mooie ruimte.
 • Bamboe is voor plafonds een ECHT milieuvriendelijk alternatief voor hardhout.

Nadelen:

 • Wij kunnen ze niet direct benoemen maar ze zullen er gerust zijn. Wij horen de nadelen graag uit de praktijk dus als u zelf ervaring heeft met bamboe als plafond en nadelen hieraan ondervindt, schroom dan niet dit ons kenbaar te maken dan kunnen wij dit hier meenemen en deze vraag van beide kanten belichten.