BambooXLZakelijk

BambooXSParticulier

bamboeplafond.nl
Bamboe akoestiek

Bamboe akoestiek


Bamboe akoestiek

Met de komst van harde materialen in het interieur is steeds meer vraag naar de invulling van de akoestiek. Beton, Glas, hout en staal zijn enkele materialen die u veel tegenkomt in interieur design. Bamboe is ook een van deze harde materialen. Maar hoe zit het met de akoestiek van bamboe?

  • Solid gecomprimeerd bamboe is zwaarder dan gelamineerd bamboe en heeft een meer verdichte celstructuur dan gelamineerd bamboe. Het absorbeert geluiden hierdoor minder goed.
  • Gelamineerd bamboe waarbij strips verticaal zijn verlijmd absorbeert geluiden beter dan horizontaal verlijmde bamboe strips.
  • Caramel sidepressed bamboe is het beste product om in te zetten in ruimtes of gebouwen waar akoestiek van belang is.

Wilt u meer lezen over bamboe en akoestiek? Klik dan hieronder.

Bamboe de duurzame oplossing voor optimale akoestiek?

In akoestiek onderscheiden we geluid binnen 1 ruimte en geluid afkomstig uit een andere ruimte. Denk hierbij aan 1) contactgeluiden en 2) geluiden die door geluidsgolven / trillingen via de lucht tot ons komen.  Te veel geluid kan als ruis dienen en kan als hinderlijk worden ervaren door de gebruiker. Stille ruimtes kennen max. 23-25 DB geluid. Voor kantoren ligt het prestatieniveau om te komen tot max 35-45 DB. Boven de 120 DB wordt geluid als pijnlijk ervaren. lakke materialen weerkaatsen een stuk geluid. Om bamboe akoestisch te maken woden open ruimtes gecreërd om het geluid te kunnen absorberen.

Geluid afkomstig uit een andere ruimte.

Geluidstransport van de ene ruimte naar de andere ruimte kan tegengegaan worden door enerzijds een spouw (evt. in combinatie met isolatiemateriaal) welke het geluid grotendeels isoleert of men werkt met massievere dikke materialen als scheiding om onderling geluidsoverdracht tegen te gaan. De dichtheid van bamboe en haar soortelijk gewicht kunnen een belangrijke rol spelen bij het tegengaan van geluid uit andere ruimtes.

Deze oplossingen staan haaks op beheersing van de ak-oestiek binnen 1 ruimte.

Geluid binnen 1 ruimte

Afhankelijk van de functie van de betreffende ruimte zal de akoestiek hier op moeten worden aangepast. Per ruimte kun je te maken krijgen met een verschil in programma van eisen qua akoestiek. In de basis geldt dat geluid of wordt weerkaatst, door reflectie of wordt opgenomen door onze bamboe panelen, zogeheten transmissie waarbij een deel van het geluid zal worden geabsorbeerd.  Onze bamboe panelen vangen als het ware een deel van het geluid af.

In 2012 heeft universitair onderzoek in Indonesië aangetoond dat bamboe in met name hogere frequenties betere resultaten laat zien op akoestische eigenschappen dan menig houtachtig materiaal. De akoestische eigenschappen van bamboe zijn nog te verbeteren:

  • Het formaat van de bamboe en het gebruik van een isolatiemateriaal als bijvoorbeeld minerale wol of meer duurzame oplossingen op basis van papier, schapenwol of spijkerbroekenstof in de spouw zijn van invloed op de absorptie en weerkaatsing van geluid door bamboe. Daarom kunt u het isolatiemateriaal het beste direct achter de bamboe panelen monteren voor het beste resultaat.
  • Met sleuven, perforaties, micro- of miniperforaties kan de akoestiek in een ruimte worden verbeterd of opgelost. Hoe meer openheid des te meer doorlaat.